Θάσος

Η Θάσος είναι ένα νησί με πλούσια βλάστηση που συνδυάζει ιδανικά το βουνό και τη θάλασσα. Η ιστορική της σημασία, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα γραφικά χωριά και οι καθαρές θάλασσες την καθιστούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό τουριστών από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σ’ αυτό το γεγονός συντελούν επίσης οι άριστες τουριστικές υποδομές που διαθέτει και η καλή συγκοινωνία που διευκολύνει τη σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα

Για τους λάτρεις της φύσης η Θάσος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει πολύ πλούσια βλάστηση με μεγάλη ποικιλία (πεύκα, έλατα, πλατάνια, φλαμουριές, κέδροι, κρανιές κτλ), ενώ υπάρχουν ενδημικά είδη χλωρίδας που προστατεύονται καθώς έχουν μεγάλη οικολογική σημασία. Ένας ορεινός όγκος με ψηλότερη κορυφή το Ψαριό ή Υψάριον (1203 μ.) δεσπόζει στο νησί ενώ ποτάμια και δάση που ξεκινούν από εκεί καταλήγουν σε παραλίες με ψιλή άμμο, κάνοντας την Θάσο ένα σπάνιο μείγμα βουνού και θάλασσας. Επιπλέον, ένα τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης αξίας για τα άγρια πουλιά (ΙΒΑ GR016) και είναι από τις πρώτες πανελλαδικά περιοχές που έχουν μπει σε καθεστώς παρακολούθησης. Εθελοντές ελληνικών και διεθνών οργανώσεων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , Bird Life) εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα παρατήρησης πουλιών με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την προστασία τους.

Για όσους έχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα η Θάσος αποτελεί επίσης ένα τόπο που έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Καθώς κατοικείται αδιάλειπτα από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα διαθέτει σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα που στεγάζονται στο αρχαιολογικό μουσείο (Λιμένας). Επιπλέον το λαογραφικό μουσείο της (Καλλιράχη) παρουσιάζει μια εικόνα της τοπικής παράδοσης ενώ το μουσείο του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή αναδεικνύει το έργου ενός σύγχρονου καλλιτέχνη από τη Θάσο που διέπρεψε στην Αμερική.

Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να ακολουθήσουν δύο διαδρομές ξεκινώντας από το Λιμένα, την πρωτεύουσα της Θάσου, μια προς τα δυτικά και μια προς τα ανατολικά της πόλης.